Göcseji gombócleves

Göcseji gombócleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 evőkanál morzsa
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 babérlevél
  • 1 tojás
  • bors
  • 1 liter húsalaplé
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 evőkanál morzsa
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 babérlevél
  • 1 tojás
  • bors
  • 1 liter húsalaplé

Elkészítés:

A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk. Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megfuttatjuk. (Egy evőkanálnyit kiveszünk a gombóchoz, és félretesszük).

A káposztát a levétől kicsavarjuk.

A kissé kihűlt hagymát a pirospaprikával elkeverjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a káposztát, a húsalaplével felöntjük, és a babérlevelet is hozzáadjuk. Lassú tűzön fél órát főzzük.

Közben a félretett hagymát megborsozzuk, megsózzuk, a tojással, a majoránnával és egy kevés morzsával összegyúrjuk és gombócokat formázunk belőle. A levesbe adagolva megfőzzük. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a levest.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel, és tejföllel gazdagítjuk.

Megjegyzés:

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!