Bonbonmeggyes sütemény

Bonbonmeggyes sütemény
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • a mákos réteghez:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg mák (őröletlen)
  • a krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • fél kocka ráma
  • a meggy zseléhez:
  • 6 dl meggy üdítő (szénsavas)
  • 1 nagy evőkanál bonbonmeggy aroma
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • a meggy réteghez:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 nagy kanál bonbonmeggy aroma
  • 1 dl szénsavas meggy üdítő
  • 3 evőkanál cukor
  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg mák
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • fél kocka ráma
  • 6 dl meggy üdítő (szénsavas)
  • 1 evőkanál bonbonmeggy aroma
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 nagy kanál bonbonmeggy aroma
  • 1 dl szénsavas meggy üdítő
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

Egy 20x 30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk (csak az alját), a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel addig verjük, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként hozzáadjuk. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük. Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat. (Itt már jó kemény masszánk lesz.)

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet (1-2 kanállal gyors-durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, a többit óvatosan, lassan.)
Nem kell, hogy teljesen sima legyen.

A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe. 10 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig (de lehet több is) még sütjük. Ha már jó az illata, és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük. Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett.

Kivesszük, és kicsit hűlni hagyjuk, majd körbevágjuk a piskótát a formában és az oldalát levesszük. Óvatosan rácsra tesszük, és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítom, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra). Ha kihűlt ketté vágjuk.

A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel. A masszát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

A pudingot elkészítjük a rajta található utasítások szerint. Amikor langyosra hűlt, alaposan elkeverjük benne a margarint.

A meggy zseléhez kevés üdítőben alaposan elkeverjük a pudingot, az aromát és a cukrot. A többi üdítőhöz öntjük és tűzön addig kevergetjük amíg még be nem sűrűsödik.

A kimagozott meggyet alaposan elkeverjük az aromával, cukorral és az üdítővel.

Összeállítjuk a tortát: Az első piskóta lapra rátesszük a mákos lapot, erre jön a vaníliás krém. Ezt megszórjuk a meggyel (minden hová jusson belőle). Megfelezzük a meggy zselét és lekenjük vele a sütinket. Ezután 10 percre a fagyasztóba tesszük. Végül ráhelyezzük a piskóta tetejét a süteményünkre és a maradék meggy zselével lekenjük.

Hűtőbe téve 4 óra múlva fogyasztható.

Megjegyzés:

A receptet Kránicz Györgyi küldte be. Köszönjük!