Az én székelykáposztám

Az én székelykáposztám
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1,5 kg dagadó vagy lapocka
  • 1,5 kg vecsési savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 tv paprika
  • 1 hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 2 evőkanál gulyáskrém
  • 6-8 db babérlevél
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 kg dagadó vagy lapocka
  • 1,5 kg vecsési savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 tv paprika
  • 1 hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 2 evőkanál gulyáskrém
  • 6-8 db babérlevél
  • 2 evőkanál fűszerpaprika

Elkészítés:

(Nálam kuktában készült. A kuktát nem csak azért szeretem, mert jócskán lerövidül a főzési idő, de főképp azért, mert minden íz az ételben marad, így sokkal finomabb, mintha a konyhánkat gőzölögtettük volna tele az elfövő finomságokkal.)

A húst először hosszanti csíkokra, majd kockákra vágjuk (kb.4*4 cm-esre). A hagymát, paprikát és paradicsomot apróra vágjuk, a zsiradékkal és a hússal együtt belerakjuk a kuktába. Lefedve, lassú tűzön, többszöri kevergetés mellett zsírjára sütjük. Amikor kezdi saját levét elfőni, akkor tesszük rá a fűszerpaprikát, borsot és ezekkel jól átkeverjük. Hozzárakjuk a tálban fellazított káposztát, fakanállal jól átkeverjük a fűszeres hússal, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Én a felöntő vizet szoktam megsózni, és ebben oldom fel a gulyáskrémet is. A káposztát mindenképpen kóstoljuk meg, és annak sósságát számítsuk hozzá a sózáskor. Általában csak annyi plusz sózást igényel ez az étel, amennyit a pörkölthöz tennénk.)

A kukta sípoló hangja után fél órán át főzzük, majd elzárva a lángot, még legalább fél órán át hagyjuk lezárva, hogy készre puhuljon.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!