Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval
Elkészítési idő
4,0 12 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2 tojássárája
  • 4 dkg olvaszott margarin
  • 2,5 dl tej
  • A töltéshez:
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg darált dió
  • A vaníliasodóhoz:
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • cukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 4 dkg margarin
  • 12,5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítés:

Meglangyosítottam 1,5 dl tejet, és 1 evőkanál cukrot elkevertem benne,majd belemorzsoltam az élesztőt. Nagyjából 10 percig állni hagytam, amíg felfutott.
A lisztbe csináltam egy mélyedést, amibe beleöntöttem, a maradék tejjel együtt. Hozzáadtam a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot és a sót. Ezt félig összedolgoztam.

Utána apránként hozzádtam az olvasztott margarint. Addig dagasztottam amíg el nem válik az edény falától, ekkor megliszteztem, letakartam, és hagytam, hogy duplájára keljen.

Kinentem egy tűzálló tálat margarinnal, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggattam a tésztát. Megszórtam rétegenként a cukozott darált dióval, mazsolával, citromhéjjal, a maradék margarint pedig ráöntöttem.
Hagytam még körülbelül 20 percig kelni, addig szépen bemelegszik a sütő. A tetejét megkentem felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütöttem. Porcukorral megszórtam. És kész is!

A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.