Almatorta dióval

Almatorta dióval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 24 szelethez,
  • 20 cm-es tortaformához:
  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 30 dkg reszelt alma
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • a krémhez:
  • 30 dkg reszelt alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg darált, pörkölt dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 g zselatin (por)
  • 3 dl (növényi) habtejszín
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 30 dkg reszelt alma
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet
  • őrölt fahéj
  • 30 dkg reszelt alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 8 dkg darált, pörkölt dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 g zselatin (por)
  • 3 dl (növényi) habtejszín

Elkészítés:

Az almákat héjastul lereszeljük, a citromlével, reszelt citromhéjjal, és a zabpehellyel összekeverjük. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzákeverjük az almás keveréket és az olvasztott, kihűlt vajat. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, és alaposan összekeverjük.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráöntjük a masszát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 18 percig sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ha kihűlt, három egyforma tésztalapra vágjuk.

A krémhez a reszelt almához hozzáadjuk a citrom levét és héját. A cukrot serpenyőben karamellizáljuk, majd a tűzről levéve megolvasztjuk benne a vajat. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a reszelt almát és puhára pároljuk.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a pudingport, a párolt almához csorgatjuk, és kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zselatint, és alaposan összekeverjük.
A darált diót serpenyőben megpörköljük. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, kihűlni hagyjuk. Az almás masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, majd a kihűlt, pörkölt darált diót.

A habtejszínt habbá verjük, és hozzákeverjük az almás-csokoládés-diós masszához. A tortalapokat rétegezve megkenjük a krémmel, majd megkenjük vele a torta tetejét, és az oldalát is. Megszórjuk darált dióval, és fél diószemekkel díszítjük. A tortát 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.