Almaleves

Almaleves
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 3 db alma
  • 0,5 l víz
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál méz
  • 2-3 evőkanál eritrit (vagy ízlés szerinti édesítő)
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • fél db citrom
  • 1 db tojás
  • 50 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd ráfacsarjuk fél citrom levét, és összeforgatjuk.

A mézet felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott almát, megszórjuk két evőkanál eritrittel és a fahéjjal, majd pár perc alatt megkaramellizáljuk. (Arra figyeljünk, hogy az alma kissé roppanós maradjon.) A karamellizált almának kb. a felét félre tesszük, a másik feléhez pedig hozzáöntjük a vizet. Ezután hozzáadjuk a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, majd kb. 15 percig főzzük. Ezután a szegfűszeget kiszedjük, hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, majd összeturmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítsük).

Az elkészült levesbe ezután beletesszük az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges ízesítsük még eritrittel, majd az edényt lefedjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk. Tálaláskor a levest tányérba merjük, ízlés szerint megszórjuk egy csipet fahéjjal, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be Köszönjük!