A tökéletes halászlé

A tökéletes halászlé
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az alapléhez:
  • 3 db pontyfej
  • 3-4 farok rész
  • 2 szelet busa
  • 2 kárász vagy keszeg
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 paradicsom
  • ízlés szerint 2-3 cseresznye- vagy más erős paprika
  • 2 kisebb marék só
  • 3-4 evőkanál jó minőségű pirospaprika
  • 1 teás kanálnyi törött bors
  • valamint:
  • 2-3 evőkanál pirospaprika
  • halszeletek
  • 3 db pontyfej
  • 3-4 farok rész
  • 2 szelet busa
  • 2 kárász vagy keszeg
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 2-3 db cseresznye- vagy más erős paprika
  • 2 kisebb marék
  • 3-4 evőkanál jó minőségű pirospaprika
  • 1 teás kanálnyi törött bors
  • 2-3 evőkanál pirospaprika
  • halszeletek

Elkészítés:

Az alaposan megtisztított haldarabokat berakjuk egy nagyobb fazékba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy arasznyival túlérjen a halféléktől. Nagyobb lángon elkezdjük főzni, mindaddig, amíg hab keletkezik a tetején. (Ezt folyamatosan szedjük le egy fém teaszűrő segítségével.) Amikor letisztult a víz, tegyük bele a többi hozzávalót, majd az egészet legalább másfél órán keresztül közepes lángon főzzük. Ez idő alatt teljesen leválik a csontokról a hús, szétfőnek az hozzáadott anyagok és kiválasztódik a kicsit kocsonyás anyag is a csontokból.

Elkezdjük a passzírozást, ami kicsit időigényes és türelem is kell hozzá, de megéri, mert ezzel dől el a halászlé minősége. Egy tésztaszűrő és kanál segítségével többször átpasszírozzuk a sűrű anyagot, közben folyamatosan kiszedjük a nagyobb szálkákat, csontokat. A tálban összegyűjtött sűrű masszát minden alkalommal felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, majd ezt passzírozzuk át újra. Addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű nem lesz az alaplevünk.

Ezt a levet újra felrakjuk főni, teszünk bele – mennyiségtől függően – 2-3 evőkanál pirospaprikát és a konyhakészre megtisztított, besózott halszeleteket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, de már csak lassú tűzön, hogy a szeletek ne essenek szét. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk.

Tálaláskor a halszeleteket szűrőlapáttal kimerjük a tányérokba, és erre szedjük a levet.

Tipp: Ha a halszeleteket előre besózzuk, és úgy rakjuk a lébe, biztosan nem fogjuk elsózni, vagy nem lesz sótlan, mert így jobban tudjuk érzékelni a szükséges sómennyiséget.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!